top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Uitspraak in zaak overleden Zaïro (14)


Afgelopen donderdag (25 januari 2024) heeft de rechtbank uitspraak gedaan tegen de zorgverlener van Zaïro. Hierover schreven wij al in een eerder blog. De veertienjarige Zaïro was meervoudig gehandicapt en volledig afhankelijk van de hulp van anderen. Zijn zorgverlener, Jack K., had hem in maart 2020 in een te heet bad gezet. Hierdoor is Zaïro ernstig verbrand. Vervolgens is er niet adequaat gehandeld; zo heeft de zorgverlener de brandwonden niet gekoeld en heeft hij niet met 112 gebeld. Ondanks dat duidelijk was dat het foute boel was, heeft de zorgverlener slechts gewacht totdat de pleegmoeder van Zaïro thuis kwam. Uiteindelijk is Zaïro, na twee dagen in het ziekenhuis voor zijn leven te hebben gevochten, aan zijn verwondingen overleden.


Het oordeel van de rechter

Jack K. krijgt een straf van 180 uur werkstraf, twee maanden voorwaardelijk celstraf en een beroepsverbod van 5 jaar in de zorg. “Onachtzaam en nalatig” aldus de rechtbank: “Hij heeft niet gehandeld zoals je van een redelijk bekwame verzorgende mag verwachten.”


De nabestaanden

Onze LSA-advocaat Mark van Raak staat het pleeggezin bij. Hij geeft aan dat de nabestaanden van Zaïro het fijn vinden dat er na bijna vier jaar eindelijk een strafvonnis ligt, waarbij de strafmaat voor hen niet zo zwaar weegt:

“Geen enkele straf compenseert de pijn die Zaïro heeft geleden. Geen enkele straf neemt het verdriet en het trauma weg bij de pleegouders en de pleegzus van Zaïro.”

Belangrijker dan de straf vindt het pleeggezin dat aan Jack K. een beroepsverbod van vijf jaar is opgelegd.


Naast het opleggen van een straf en een beroepsverbod aan Jack K., heeft de rechtbank aan de pleegouders en de pleegzus schadevergoedingen toegewezen. Deze vergoedingen zagen op zowel overlijdensschade, als shockschade, als affectieschade. Advocaat Van Raak: “In deze zaak werd tijdens de zitting de benodigde aandacht besteed aan zowel de slachtofferverklaringen als de vorderingen. En nu blijkt ook uit het vonnis dat de rechtbank zorgvuldig naar de vorderingen heeft gekeken. Voor iedere nabestaande – in iedere zaak – is dat erg belangrijk.” 


Vragen

Heeft u vragen naar aanleiding van het voorgemelde? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.Comments


bottom of page