top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Abrupt einde gifmoordzaak

Bijgewerkt op: 2 okt. 2023

Twee dagen voordat de rechter uitspraak zou doen, is Yvon K. door zelfdoding overleden. Hierdoor is de strafzaak tegen haar - waarin Mark van Raak de nabestaanden van dhr. Grinwis heeft bijgestaan - plots geëindigd . Yvon K werd ervan verdacht dat zij in december 2020 haar partner Chris Grinwis heeft vermoord met een dodelijke dosis pentobarbital.


Voorgeschiedenis

Yvon zorgde voor Grinwis’ dementerende echtgenote Mia, Na het overlijden van Mia werd duidelijk dat zij een relatie had aangeknoopt met de weduwnaar. De verdenking viel op Yvon, onder andere omdat zij als consulente van Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wist hoe zij aan middelen als pentobarbital moest komen en omdat zij na het overlijden van dhr. Grinwis afwijkend c.q. opvallend gedrag vertoonde. Tijdens het strafproces zei ze zelfs dat haar eigen flesje al klaar lag voor haar eigen autonomie.


Strafeis van 19 jaar cel

Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat zij uit was op de erfenis van Grinwis, die vlak voor zijn sterven zijn testament had aangepast ten gunste van Yvon K. Het OM eiste 18 jaar cel voor moord én 1 jaar voor witwassen. Ze had namelijk in een kluis een geldbedrag liggen van € 200.000,00, zonder dat zij een goede verklaring gaf over hoe ze hieraan kwam.


De rechter

Volgens de wet kunnen overleden verdachten niet meer worden veroordeeld. De rechtbank verklaarde het OM dan ook niet-ontvankelijk in haar vordering.


Collega Mark van Raak (advocaat nabestaanden van Grinwis) zegt “Voor mijn client is deze afloop ontzettend wrang en onbevredigend, het geeft echt een ontzettend onrechtvaardig gevoel”. Hoe nu verder? "Strafrechtelijk is het proces afgerond, dat kan niet meer heropend worden."


In het nieuws

Meer weten? Bekijk onderstaande links voor interviews en nieuwsartikelen.
Vragen?


Heeft u letselschade opgelopen? Of heeft u vragen naar aanleiding van het voorgemelde? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page