top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Europese dag voor Slachtoffers van Misdrijven


Op 22 februari staan we stil bij de Europese dag voor Slachtoffers van Misdrijven, een dag gewijd aan het erkennen van de rechten en het ondersteunen van mensen die de pijn van misdrijven hebben ervaren. Deze dag is niet alleen een herinnering aan het leed dat velen ondergaan, maar ook en belangrijke gelegenheid voor het creëren van bewustwording en erkenning van de uitdagingen waarmee slachtoffers te maken krijgen.

 

Het is aangrijpend om te realiseren dat ongeveer 15% van de Europeanen jaarlijks slachtoffer wordt van gewelddadige mishandeling, trauma en misbruik. Deze cijfers, hoe alarmerend ook, zijn niet beperkt tot Europa; ze weerspiegelen de realiteit van slachtoffers wereldwijd.

 

Voor slachtoffers is deze dag dan ook van groot belang. Het biedt hen een stem, een kans om gehoord te worden en hun verhalen te delen. Voor velen is dit een essentieel onderdeel van het genezingsproces, een mogelijkheid om niet alleen hun pijn te erkennen, maar ook om solidariteit en steun te vinden bij anderen die soortgelijke ervaringen hebben doorgemaakt.

 

De Europese Dag voor Slachtoffers van Misdrijven draagt ook bij aan bewustwording en erkenning in de samenleving. Door deze dag te markeren, worden mensen aangemoedigd om na te denken over de realiteit van misdrijven en de impact ervan op individuen en gemeenschappen. Het maakt de problemen zichtbaarder en stimuleert discussies over hoe we slachtoffers beter kunnen ondersteunen en beschermen.

 

De Europese Dag voor Slachtoffers van Misdrijven, in het leven geroepen door Victim Support Europe (VSE),en roept op tot bewustwording en actie. VSE is toegewijd aan het pleiten voor de rechten van slachtoffers, ongeacht wie ze zijn of welk misdrijf hen heeft getroffen. Het rechtssysteem, bedoeld om gerechtigheid te waarborgen, blijkt namelijk voor velen een bron van extra trauma te zijn. Slachtoffers van mentale en fysieke mishandeling worstelen vaak met het proces van melding en het verkrijgen van toegang tot de rechter. Het fenomeen 'slachtofferschaamte' weerhoudt velen ervan om hun ervaringen te delen, terwijl de angst voor vergelding anderen ervan weerhoudt om gerechtigheid na te streven.

 

Wij bij Rijppaert & Peeters Advocaten en Buro Letselschade sluiten ons aan bij de Europese Dag voor Slachtoffers van Misdrijven. Wij geloven in het belang van steun en rechtvaardigheid voor alle slachtoffers. De deur van onze aansprakelijkheid en lestelschade advocaten staat altijd open voor diegenen die op zoek zijn naar begeleiding en bescherming in hun zoektocht naar gerechtigheid.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van het voorgemelde? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.
Yorumlar


bottom of page