top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Terugblik 2023: smartengeld


smartengeld en affectieschade, wat is het?

In een eerdere blog heeft u al kunnen lezen wat smartengeld inhoudt. Smartengeld is schade die veroorzaakt is door verdriet, pijn, leed, gederfde levensvreugde of gemis. Om het slachtoffer (of de nabestaanden) tegemoet te komen, kan de rechtbank dus op verzoek een bedrag aan smartengeld toewijzen. U kan zich voorstellen dat deze schade niet direct en eenvoudig in geld uit te drukken is.


Vorig jaar hebben we in een andere blog teruggeblikt op het smartengeld in de rechtspraak over het jaar 2022. Ook het afgelopen jaar heeft de rechtspraak zich veelvuldig beziggehouden met het onderwerp smartengeld. In deze blog zullen wij terugblikken op verschillende uitspraken over smartengeld in het jaar 2023.


Smartengeld en affectieschade na roekeloos rijgedrag

Allereerst een ernstig verkeersongeval bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.[1] De bestuurder van een auto reed veel te hard over een weg met gaten erin. Als gevolg van het roekeloze rijgedrag is de auto van de weg geraakt en over de kop geslagen. In de auto zat het slachtoffer op de bijrijdersstoel en zat zijn vriendin op de achterbank. Zijn vriendin heeft het ongeluk helaas niet overleefd. Het slachtoffer zelf heeft door het ongeluk een hoge dwarslaesie opgelopen en zal voor de rest van zijn leven niet meer zelfstandig kunnen leven. Het gerechtshof heeft een bedrag van € 250.000,- aan smartengeld toegekend. Het bedrag bestaat uit € 17.500,- voor het verdriet van het verlies van zijn vriendin. Dit heet affectieschade. Ook krijgt het slachtoffer € 225.000,- aan smartengeld voor het fysieke letsel dat hij aan het ongeluk heeft overgehouden.


Smartengeld na motorongeluk

Een andere uitspraak van de rechtbank Roermond gaat ook over een ernstig verkeersongeval.[2] Het slachtoffer reed op zijn motor toen hem geen voorrang werd verleend en hij door een automobilist is aangereden. Als gevolg hiervan heeft hij een hoge dwarslaesie opgelopen, waardoor hij volledig afhankelijk is van de zorg van anderen. Omdat het slachtoffer 25 jaar jong was, heeft het ongeluk zijn toekomstperspectief weggenomen. Aan smartengeld is door de rechtbank Roermond een bedrag toegewezen van € 150.000,-.


Smartengeld na onrechtmatig handelen en geweld

In de volgende uitspraak van rechtbank Noord-Holland is het slachtoffer door een medegedetineerde met een pan zeer hete olie overgoten.[3] Als gevolg hiervan is het lichaam van het slachtoffer voor 22% verbrand. Niet alleen heeft het slachtoffer ernstig fysiek letsel in de vorm van brandwonden, ook ervaart hij psychische klachten naar aanleiding van het voorval. De rechtbank heeft een bedrag van € 100.000,- aan smartengeld toegekend.


Werkgever aansprakelijk, smartengeld voor asbestslachtoffer

Tot slot heeft het gerechtshof Den Bosch een zaak behandeld waarin aan het slachtoffer, een verwarmingsmonteur, een smartengeldvergoeding is toegewezen.[4] Tijdens zijn werkzaamheden is het slachtoffer langdurig en intensief is blootgesteld aan asbest. Het slachtoffer moest zijn werkzaamheden uitvoeren zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. Vervolgens is ongeveer 23 jaar later (in 2019) de diagnose maligne mesothelioom vastgesteld, ook wel bekend als asbestkanker. Het gerechtshof stelt vast dat de werkgever van het slachtoffer niet aan haar zorgplicht heeft voldaan en dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade van het slachtoffer. Aan het slachtoffer is een smartengeldvergoeding van € 58.989,- toegekend.


Vragen

Heeft u vragen naar aanleiding van het voorgemelde? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.

 


[1] Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 14 februari 2023, ECLI:NL:GHARL:2023:1254.

[2] Rechtbank Roermond 12 april 2023, ECLI:NL:RBLIM:2023:2435.

[3] Rechtbank Noord-Holland 19 september 2023, ECLI:NL:RBNHO:2023:9267.

[4] Gerechtshof Den Bosch 7 november 2023, ECLI:NL:GHSHE:2023:3687.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page