top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Terugblik 2022: smartengeld


Dat er een stijging zit in de hoogte van de smartengeldbedragen heeft u al in eerdere blogs kunnen lezen. Het hoogste bedrag staat voor zover bekend nog steeds vast op € 350.000,-. Als we terugblikken op het jaar 2022 springen er een aantal bedragen tussenuit die de moeite van het bespreken waard zijn.


Om te beginnen een uitspraak aan het begin van 2022 van de rechtbank Midden-Nederland op 19 januari jl. In deze zaak was het slachtoffer betrokken geraakt bij een verkeersongeval. Als gevolg van dit ongeval liep het slachtoffer zwaar letsel op, onder meer een hoge dwarslaesie en hersenletsel. Na negen maanden overleed het slachtoffer en dan behoort de vordering op smartengeld tot de erfenis. Kijkend naar de gevolgen voor het slachtoffer van blijvende beperkingen en blijvend functieverlies en het bewustzijn achtte de rechtbank de toekenning van € 200.000,- aan smartengeld billijk.


Ongeveer een maand later, op 17 februari, werd een smartengeldvergoeding van € 150.000,- toegewezen door de rechtbank van Rotterdam. In deze zaak was het slachtoffer met een mes in haar borst gestoken door haar toenmalige vriend. Het slachtoffer had daardoor een hartstilstand gekregen en als gevolg daarvan ernstig hersenletsel opgelopen. Het slachtoffer heeft maanden lang in coma gelegen, waarna een lang en intensief revalidatietraject volgde.


En als laatste werd in een vrij recente uitspraak van 21 oktober jl. de totale smartengeldvergoeding vastgesteld op € 125.000,- door de rechtbank Limburg. In deze zaak was er sprake van letselschade als gevolg van een (vermijdbare) medische fout. Er werd bij het slachtoffer halverwege 2010 een bloedonderzoek gedaan. Uit dit onderzoek kwam een positieve hepatitis C-uitslag naar voren. Deze uitslag werd toegevoegd aan het patiëntendossier van het slachtoffer, maar werd niet gelezen noch gedeeld met de patiënt. Een fors aantal jaren later had de vrouw opnieuw klachten en werd er levercirrose en leverkanker vastgesteld. Pas bij deze vaststelling werd ontdekt dat er elf jaar eerder al sprake was van een positieve hepatitis C-uitslag. Door deze gemiste testuitslag was het slachtoffer niet tijdig behandeld, wat hoogstwaarschijnlijk tot gevolg heeft gehad dat het slachtoffer nu is gediagnostiseerd met leverkanker.


Vragen

Heeft u vragen naar aanleiding van het voorgemelde? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.


Rb. Midden-Nederland 19 januari 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:106.


Rb. Rotterdam 17 februari 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:1177.


Rb. Limburg 21 oktober 2022, ECLI:NL:RBLIM:2022:8162.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page