top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Wederom € 350.000,00 smartengeld voor een slachtoffer; totale schadevergoeding bijna 1 miljoen!


Rechtbank wijst wederom € 350.000,00 smartengeld toe aan slachtoffer; totaal dient bijna 1 miljoen euro aan schadevergoeding te worden betaald.


De rechtbank Rotterdam heeft op 24 september 2021 een 22-jarige man veroordeeld voor poging tot moord. De man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van tien jaren met oplegging van TBS met dwangverpleging. Maar dat is niet het enige. Ook dient hij (onder andere) het 19-jarige slachtoffer totaal € 864.011,99 aan schadevergoeding te betalen. Hiervan ziet € 350.000,00 op het zogenaamde smartengeld (de immateriële schade).


Wat ging eraan vooraf?

Ongeveer een jaar geleden, op vrijdag 9 oktober 2020, heeft een confrontatie tussen de verdachte en het slachtoffer plaatsgevonden, waarbij het slachtoffer de verdachte een blauw oog heeft geslagen. De verdachte is de dag erna (10 oktober 2020) naar de woning van het slachtoffer gegaan en trof daar de moeder en de broer van het slachtoffer. Het slachtoffer was op dat moment niet thuis en de verdachte is vertrokken. Niet veel later en na thuiskomst van het slachtoffer werd het slachtoffer in het bijzijn van zijn broer en moeder van dichtbij in zijn hoofd geschoten. In kritieke toestand is het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht. Potentieel dodelijk hersenletsel werd vastgesteld en meerdere operaties bleken noodzakelijk. Als gevolg van deze poging tot een koelbloedige liquidatie is sprake van een zeer beperkt niveau van functioneren en deze toestand van het slachtoffer– omschreven als ‘minimally conscious state’ – is waarschijnlijk blijvend.


Het 19-jarige slachtoffer heeft door het handelen van de verdachte geen enkel perspectief meer op een normaal leven; hij verkeert in een minimale staat van bewustzijn en zal naar verwachting de rest van zijn leven intensieve (medische) zorg nodig hebben en afhankelijk zijn van derden. Hoewel het bewezen verklaarde feit strafrechtelijk wordt gekwalificeerd als een poging tot moord, zijn de feitelijke gevolgen hiervan qua ernst vergelijkbaar met de gevolgen van een voltooid levensdelict – zo overweegt de rechtbank.


Toegewezen schadevergoeding

Waar het gaat om de immateriële schade (ook wel ‘smartengeld’ genoemd) van het slachtoffer is de rechtbank van oordeel dat het toegebrachte leed van het slachtoffer niet in geld is uit te drukken. De rechtbank heeft daarom aansluiting gezocht bij andere strafzaken en heeft de jonge leeftijd, de ernst van het letsel en de gevolgen hiervan voor het slachtoffer meegewogen en wijst het gevorderde bedrag van € 350.000,00 aan smartengeld toe.


Het is volgens de rechtbank ook evident dat het slachtoffer zogenoemd verlies van arbeidsvermogen door het strafbare feit heeft opgelopen en zal oplopen in de toekomst. De rechtbank stelt deze schade op basis van de thans gebleken feiten en omstandigheden naar maatstaven van billijkheid vast op € 500.000,00.


Naast de schade in het kader van het smartengeld en het verlies van arbeidsvermogen dient de verdachte ook diverse overige materiële schade (waaronder eigen risico zorgverzekering, niet vergoede ziektekosten, kosten voor hulpmiddelen en ziekenhuis- en revalidatiedaggeldvergoeding) aan het slachtoffer te vergoeden. Totaal wordt de verdachte veroordeeld tot het aan het slachtoffer betalen van een schadevergoeding van € 864.011,99.


Daarnaast worden ook de vorderingen tot het vergoeden van de affectieschade van de vader, de moeder en de broer van het slachtoffer toegewezen en wijst de rechtbank ook een immateriële schadevergoeding toe aan de moeder en de broer van het slachtoffer voor de door hen geleden shockschade.


De totale schadevergoeding die de verdachte aan het slachtoffer en zijn vader, moeder en broer dient te betalen, bedraagt bijna € 1.000.000,00.


Schakel tijdig (de juiste) hulp in

Het is goed om te zien dat nog altijd goede ontwikkelingen plaatsvinden waar het gaat om (de toewijzing van) schadevergoeding. De uitspraak van de rechtbank Rotterdam laat echter óók als voorbeeld zien dat tijdig de juiste hulp inschakelen van groot belang is. De gevolgen van een misdrijf of ongeval kunnen namelijk niet alleen zeer verstrekkend zijn; de schade(vergoeding) als gevolg daarvan kan fors oplopen.


Bent u zelf slachtoffer of hebt u vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.Comments


bottom of page