top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Komen mijn gemiste zwarte inkomsten voor vergoeding in aanmerking?

Bijgewerkt op: 25 jun. 2021


Schadepost zwarte inkomsten

U bent als benadeelde betrokken bij een ongeval ten gevolge waarvan u verhinderd bent in het voortzetten van uw werkzaamheden. Het verlies van arbeidsvermogen is een schadepost die voor vergoeding in aanmerking komt. Hierbij wordt rekening gehouden met uw fiscale inkomsten vóór het ongeval. Een minder vanzelfsprekende, maar niet minder belangrijke schadepost betreft de gemiste zwarte (niet fiscale) inkomsten. Komt deze schadepost ook voor vergoeding in aanmerking?


De veroorzaker betaalt

Indien de aansprakelijkheid is komen vast te staan, dan dient uw geleden en eventueel de nog te lijden schade door (de verzekeraar van) de veroorzaker te worden vergoed.

Verlies van arbeidsvermogen

Bij het inzichtelijk maken van de schade dient de situatie na een ongeval te worden vergeleken met de hypothetische situatie zonder ongeval. In dit kader is het van belang dat de schade zo volledig mogelijk wordt onderbouwd, zodat de verzekeraar van de veroorzaker minder aanleiding heeft tot het voeren van een discussie over de hoogte van de vergoeding. Denk hierbij aan het overleggen van salarisspecificaties, jaaropgaven, belastingaangiften etc.

Komen mijn gemiste zwarte inkomsten voor vergoeding in aanmerking?

Maar wat nu als de schadepost ‘verlies van arbeidsvermogen’ op zichzelf geen volledige/realistische weergave is van uw gemiste inkomsten? Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn in het geval dat u vóór het ongeval in de avonden of weekenden ‘extra’ werkzaamheden hebt verricht waar u zwart voor bent betaald.


In de praktijk wordt een trend gezien waarin verzekeraars steeds vaker de gemiste zwarte inkomsten ter discussie stellen. Zo wordt onder andere aangevoerd dat gemiste zwarte inkomsten niet voor vergoeding in aanmerking komen, nu iedereen in Nederland wettelijk verplicht is om fiscale inkomsten uit werk te melden bij de Belastingdienst. Echter, voornoemd veelvoorkomend verweer houdt in de rechtspraak geen stand. Gemiste zwarte inkomsten worden nog steeds gezien als schade en komen daarom nog altijd voor vergoeding in aanmerking.


Hoe bewijs ik mijn gemiste zwarte (niet fiscale) inkomsten?

Bij het opvoeren van gemiste zwarte inkomsten als schade zit de uitdaging met name in de onderbouwing daarvan. Hoe bewijst u uw zwarte gemiste inkomsten? Een kant-en-klaar antwoord kan niet worden gegeven. Dat is namelijk volledig afhankelijk van uw omstandigheden.


Onze advocaten van de vakgroep aansprakelijkheid en letselschade zijn deskundig en hebben een ruime ervaring in het begroten van de schadepost ‘gemiste zwarte inkomsten’. Out of the box en creatief denken is hierbij geen uitzondering.


Hebt u vragen na het lezen van deze blog? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. Wij staan u graag bij.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page