Werken in de zon of met gevaarlijke stoffen leidt tot duizenden gevallen van kanker
- Buro Letselschade
- 20 mrt
- 2 minuten om te lezen

Uit nieuw onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat elk jaar zeker 7.000 Nederlanders kanker krijgen door werken in de zon of met gevaarlijke stoffen. De meeste gevallen betreffen huidkanker als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon. Dit geldt voor ongeveer twee derde van de gevallen. Denk hierbij aan beroepen in de bouw, dakdekkers, postbodes en andere functies waarbij men veel buiten werkt.
Gevaarlijke stoffen en kanker
Longkanker komt vaker voor bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Bij ruim 1 op de 10 gevallen van werkgerelateerde kanker kon de oorzaak worden herleid naar het werken met schadelijke stoffen die vrijkomen bij bijvoorbeeld lassen, schilderen en werkzaamheden in de transportsector.
UV-straling, asbest en uitlaatgassen als boosdoeners
Langdurige blootstelling aan uv-straling vergroot de kans op kanker. Met name plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom komen veel voor, waarbij de laatste minder vaak dodelijk is maar wel regelmatig wordt gediagnosticeerd.
Onderzoek naar werkgerelateerde kanker
Op verzoek van KWF heeft onderzoeksinstituut TNO onderzoek gedaan naar gevaarlijke stoffen en werkgerelateerde kanker op basis van kankerdiagnoses uit 2021. Hierbij lag de focus op asbest, kwartstofdeeltjes en uitlaatgassen. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat mannen een hoger risico lopen op werkgerelateerde kanker, omdat zij vaker beroepen uitoefenen waarbij ze worden blootgesteld aan de zon en/of schadelijke stoffen.
Wat moet er gebeuren?
"Werkgevers moeten nog meer doen om hun werknemers te beschermen tegen de blootstelling", aldus KWF-directeur Dorine Manson. Ook de Arbeidsinspectie heeft dit vorig jaar geconcludeerd. "Beleidsmakers en overheden moeten, zodra bekend is dat een stof bewezen kankerverwekkend is, niet te lang wachten met het opstellen van strenge wet- en regelgeving en ervoor zorgen dat deze worden nageleefd," voegt Manson toe.
Vragen?
Heeft u vragen naar aanleiding van het bovenstaande? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.
Comments