top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Het strafgat wordt kleiner tussen doodslag en moord


Op moord staat momenteel een maximum gevangenisstraf van 30 jaar (of levenslang). Voor doodslag lag het maximum aantal jaren op 15 jaar gevangenisstraf. Dit wordt verhoogd naar 25 jaar celstraf. Althans, afgelopen week heeft de Eerste Kamer ingestemd met de verhoging van de maximale gevangenisstraf voor doodslag van 15 jaar naar 25 jaar gevangenisstraf.


Wat is het verschil?

Het verschil tussen beide misdrijven ligt er aan of iemand van te voren van plan was om een ander om het leven te brengen. Zowel moord en doodslag zijn misdrijven die met opzet zijn begaan. Moord is echter alleen met voorbedachten rade gedaan en doodslag gebeurt in ‘een opwelling’.


De aanleiding tot de verhoging

Een belangrijke aanleiding tot een hogere strafmaat is het vonnis in de zaak van de overleden Humeyra (16). Zij werd maanden lang gestalkt en bedreigd door haar ex waarna ze werd doodgeschoten. Moord was niet bewezen volgens de rechter en hij gaf ‘slechts’ 14 jaar gevangenisstraf met tbs. Echter gaf de rechter aan dat hij het gat tussen moord (30 jaar) en doodslag (15 jaar) te groot vindt. Een maximale straf van 25 jaar voor doodslag zou hiervoor een oplossing kunnen zijn.

“Er zijn doodslagen te bedenken die zo gruwelijk zijn dat een heel hoge straf passend en geboden is.” Jack Keijzer van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers


Wetswijziging nodig

Minister van Justitie Yesilgöz besloot hier werk van te maken. Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met het verhogen van de maximale gevangenisstraf voor doodslag naar 25 jaar. De Nederlandse orde van advocaten vindt de stap van 15 naar 25 jaar te groot, waarom niet 18 of 20 jaar? Het Openbaar Ministerie vindt het juist nuttig dat het gat tussen beide straffen wordt verkleind. Rechter Willem Korthals Altes zegt bij Spraakmakers NPO Radio 1 (10 mei), dat rechters niet zo makkelijk de maximale straf opleggen, maar je krijgt als rechter nu wel meer ruimte. Uiteindelijk blijft het immers aan de rechter om te bepalen welke straf (en de hoogte daarvan) passend is in een bepaalde zaak. Rechter Korthals Alter verwacht niet dat de maximale straf vaak wordt opgelegd: “het zal een enkele keer gebeuren”, zo geeft hij aan.


Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van het voorgemelde? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page