top of page

Slachtoffers en nabestaanden financieel in de knel, Slachtofferhulp vraagt om actie

Foto van schrijver: Buro LetselschadeBuro Letselschade

Bijgewerkt op: 11 feb

Wanneer iemand slachtoffer wordt van een ernstig (gewelds)misdrijf of wanneer iemand een geliefde verliest door geweld, is de emotionele impact enorm. Maar naast het verdriet en trauma worden vrijwel alle slachtoffers ook geconfronteerd met hoge kosten. Deze kosten worden vaak niet vergoed, terwijl tegelijkertijd het inkomen van het slachtoffer wegvalt. Slachtofferhulp Nederland luidt de noodklok; de huidige regelingen voor slachtoffers schieten tekort.

 

Financiële stress

Uit cijfers van Slachtofferhulp Nederland blijkt dat vrijwel alle slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven te maken krijgen met extra kosten. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven biedt weliswaar een tegemoetkoming aan voor slachtoffers, maar die tegemoetkoming is vaak ontoereikend.

 

Daarnaast is het verhalen van schade op de dader tijdrovend proces, waarbij veel claims in de strafzaak worden afgewezen omdat de vordering te complex is.

 

Wordt de vordering van het slachtoffer niet (geheel) toegewezen, dan is het slachtoffer genoodzaakt om een civiele procedure te starten, iets waar zij vaak geen geld of energie voor hebben. Daarnaast heeft zo'n claim geen nut als de dader toch niet kan betalen.

 

Slachtofferbeleid op de schop

Slachtofferhulp Nederland pleit voor structurele verbeteringen. In de eerste plaats zouden strafrechters vaker en sneller schadevergoedingen moeten toewijzen.

 

Ook moet het Schadefonds Geweldsmisdrijven volgens Slachtofferhulp hogere bedragen kunnen uitkeren aan slachtoffers, zodat zij minder afhankelijk zijn van langdurige juridische procedures.

 

Daarnaast wordt door ketenpartners gekeken naar de rol van verzekeraars. Het opnemen van misdaadschade in verzekeringspolissen zou de financiële druk op slachtoffers aanzienlijk kunnen verlichten. Aangezien het slechts om enkele honderden gevallen per jaar gaat, zou dit een haalbare oplossing kunnen zijn om slachtoffers en nabestaanden financieel te kunnen ondersteunen.

 

Daarnaast vroeg de Tweede Kamer eind vorig jaar al aandacht voor betere regelingen voor slachtoffers van geweldsmisdrijven. In hoeverre ruimere vergoedingen voor slachtoffers mogelijk zijn, wordt op dit moment nog onderzocht, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het kabinet komt naar verwachting dit voorjaar met een plan komt om het slachtofferbeleid te verbeteren.

 

Verder onderzoekt de Raad voor de rechtspraak of standaardbedragen een oplossing kunnen bieden voor de complexe schadeclaims in de strafzaak.

 

Wordt vervolgd.


Vragen? 

Heeft u vragen naar aanleiding van het voorgemelde? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.


Comments


bottom of page