top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Meteen een (speciale slachtoffer) advocaat voor slachtoffers in zedenzaken

Bijgewerkt op: 7 jun. 2022


De laatste jaren wordt (gelukkig) steeds meer aandacht besteed aan ‘het versterken van de positie van het slachtoffer’. Vorig jaar heeft de Eerste Kamer de Wet uitbreiding slachtofferrechten aangenomen, op basis waarvan onder andere verdachten van (ernstige) gewelds- en zedenmisdrijven verplicht dienen te verschijnen op zitting en het spreekrecht wordt uitgebreid (voor bijvoorbeeld stief-familie en gedurende tbs-verlengingszittingen). Als het aan de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, ligt, krijgen slachtoffers van zedenmisdrijven (bijvoorbeeld aanranding of verkrachting) meteen de hulp van een (speciale slachtoffer)advocaat als zij zich bij de politie melden om zo de positie van slachtoffers van zedenmisdrijven (ook, verder) te versterken. Dat heeft hij in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.[1]


Zedenzaken

Er bestaan grote zorgen over het verloop van zedenzaken. In de praktijk is bijvoorbeeld te zien dat slachtoffers (niet zelden) afzien van het doen van aangifte. Voorts kampt de zedenrecherche met grote tekorten en achterstanden. Hierdoor is in de praktijk (ook) te zien dat slachtoffers vaak heel lang moeten wachten op het strafproces, ondertussen nauwelijks op de hoogte gehouden worden van de voortgang dan wel niet / niet tijdig / niet volledig worden geïnformeerd. Dit terwijl (gewelds- en) zedenmisdrijven ernstige misdrijven betreffen die vaak een zeer grote impact hebben op (het leven van) slachtoffers. Het is dus van groot belang dat tijdig de juiste (juridische) hulp van een gespecialiseerde slachtofferadvocaat wordt ingeschakeld en de zaak voortvarend wordt opgepakt.


Piketdienst voor slachtofferadvocaten

Er is reeds een proef gedaan met de inzet van slachtofferadvocaten. Die werkten - net als advocaten die verdachten bijstaan - met een zogenaamde piketdienst, waarbij ze op afroep beschikbaar waren. Het kabinet beslist aan het einde van dit jaar of die werkwijze in het hele land zal worden ingezet.


Bijstand wordt vergoed voor slachtoffer

Goed om te weten is nog dat de bijstand van slachtofferadvocaten in beginsel betaald wordt door de overheid, meer specifiek op basis van een zogenaamde toevoeging (gefinancierde rechtsbijstand van de Raad voor Rechtsbijstand), hetgeen ook geldt voor slachtoffers die zich wensen te voegen als benadeelde partij in de strafprocedure. Daarbij geldt (ook) dat slachtoffers van (ernstige) gewelds- en zedenmisdrijven (indien zij aan de daarvoor geldende criteria voldoen) in beginsel geen eigen bijdrage verschuldigd zijn.


Bent u slachtoffer van een gewelds- of zedenmisdrijf? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page