Slachtoffers vaak de dupe van getouwtrek tussen gemeenten en verzekeraars.
Verzekeraars laten gemeenten opdraaien voor kosten die ze eigenlijk zelf zouden moeten betalen en slachtoffers van ongevallen worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.[1] Advocaten, gemeenten en experts spreken van ‘misbruik van belastinggeld door verzekeraars’ en vinden dat ‘dit gedrag niet door de beugel kan’. Wat laat de praktijk zien? Je leest het in deze blog.
Wmo
De Wmo (afkorting voor: Wet maatschappelijke ondersteuning) betreft de regeling op grond waarvan gemeenten mensen die dat nodig hebben kunnen voorzien van ondersteuning, zodat zij bijvoorbeeld zo lang mogelijk thuis (in de eigen leefomgeving) kunnen blijven wonen. Voorbeelden van dergelijke ondersteuning zijn hulp in de huishouding, een vervoerspas, een rolstoel of scootmobiel, een traplift etc.
Slachtoffers van een (ernstig) ongeval
Slachtoffers die een (ernstig) ongeval hebben gehad, kunnen – als de aansprakelijkheid vaststaat – hun schade in beginsel verhalen op de aansprakelijke verzekeraar (de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval). Zijn zij als gevolg van het ongeval invalide geraakt en maken zij bijvoorbeeld kosten voor hulp en/of aanpassingen in de woning dan worden deze kosten vaak ook geclaimd bij deze aansprakelijke verzekeraar.
Verzekeraars verwijzen naar gemeenten en ‘schuift betaling af’
Uit de praktijk blijkt echter dat slachtoffers – die aanspraak maken op vergoeding van hun schade in dat kader – door de verzekeraars vaak naar de gemeente worden verwezen om een beroep te doen op de Wmo. Het resultaat: slachtoffers worden de dupe van getouwtrek tussen gemeenten en verzekeraars, slachtoffers worden van het kastje naar de muur gestuurd en slachtoffer kunnen soms jarenlang wachten op ‘hun geld’. “Je wordt vermalen tussen letselschadeverzekeraars die niet willen uitkeren en gemeenten die traag werken en geen verstand hebben van letselschade”, zo geeft een slachtoffer van een verkeersongeval aan.
Vanuit diverse hoeken wordt hierop kritiek geleverd. Hoogleraar privaatrecht Arno Akkermans vindt de opstelling van verzekeraars ‘een grove fout’. Verzekeraars moeten volgens hem gewoon uitbetalen waar mensen recht op hebben; “Daarvoor betalen wij premie. Dat hebben we aan de verzekeraars toevertrouwd”. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VGN) geeft (onder andere) aan dat het in strijd is met de keuzevrijheid van slachtoffers. Het ministerie van Justitie en Veiligheid geeft aan dat slachtoffers niet gehouden zijn zich eerst tot de gemeente te wenden voor een beroep op ondersteuning via de Wmo 2015, om zich daarna pas tot de aansprakelijkheidsverzekeraar te kunnen wenden.
Regresrecht
Op grond van hun zogenoemde regresrecht kunnen gemeenten de kosten die ze maken voor letselschadeslachtoffers weer verhalen op verzekeraars. Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt echter dat dit in de praktijk nauwelijks gebeurt, omdat dit een te duur en ingewikkeld proces zou zijn. Dit betekent echter dat de belastingbetaler uiteindelijk opdraait voor de schade.
De VGN roept daarom gemeenten op om het geld wél te verhalen bij de verzekeraars. Het Verbond van Verzekeraars geeft in dat kader aan dat het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn voor gemeenten: er is een standaardformulier beschikbaar.
Hebt u vragen naar aanleiding hiervan? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.
[1] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5215013/letselschade-wmo-slachtoffers-gemeenten-verzekeraars
Comments