top of page
Foto van schrijverBuro Letselschade

Zwaargewond en naar het verkeerde ziekenhuis gebracht


Een derde van de zwaargewonden na een ongeval komt niet in het juiste ziekenhuis terecht. Per jaar lopen zo’n 4500 mensen ernstig letsel op na een ongeluk. Uit onderzoek blijkt dat daarvan 1500 patiënten naar streekziekenhuizen worden gebracht in plaats van het dichtstbijzijnde traumacentrum.


Regionale ziekenhuizen zeggen dat ze het aankunnen

De regionale ziekenhuizen geven te kennen dat zij deze zorg aankunnen. Echter, Hoofd van traumacentrum te Utrecht in het UMC, Loek Leenen, zegt daarover: “die houding kost levens”.

die houding kost levens”.

Voor vrouwen in het bijzonder nadelig

Dat het nadelig kan zijn om in een verkeerd ziekenhuis terecht te komen, geldt voorname voor vrouwen in een hogere leeftijdscategorie. Volgens Leenen komt dit doordat hun botten brozer zijn en zij kampen met meerdere pijnklachten, waardoor zij de betreffende klachten en pijnen minder goed kunnen duiden. De medische situatie wordt met name in deze groep verkeerd ingeschat.


Het Landelijk Netwerk Acute Zorg

Volgens de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Enst Kuipers is de situatie “te zot voor woorden” te noemen. Sinds 1999 is het al de bedoeling dat ernstige gewonden naar traumacentra gebracht worden. Dit is besloten door de toenmalige minister voor Volksgezondheid Els Borst. 22 jaar later lukt het nog steeds niet om 90% van de ernstige gewonden naar een ziekenhuis te brengen waar ze toegerust zijn op de ernst van hun verwondingen.


Te veel traumacentra in Nederland

De ziekenhuizen die een traumacentrum hebben, moeten minstens 240 traumapatiënten behandelen om goed geoefend te blijven. In de randstand zitten vijf traumacentra, dit betekent dat ze elkaars concurrent zijn terwijl de krachten juist gebundeld moeten worden volgens Leenden. Daar komt bij dat als het traumacentrum té ver weg is, de ambulancebroeders besluiten een patiënt naar een regionaal ziekenhuis te brengen. Dit is vooral in Brabant het geval waar relatief weinig traumacentra te vinden zijn.

Wat doet een traumacentrum anders?

In een streekziekenhuis komt de patiënt binnen, worden scans genomen en dan wordt de specialist opgeroepen die over het type letsel gaat. Neem een hoofdwond waarvoor de neuroloog gebeld moet worden. De werkwijze in een traumacentrum is anders. Daar staan de specialisten al klaar nog voordat de patiënt binnengereden wordt. Het percentage op een goede afloop is 16% hoger bij een traumacentrum dan in een streekziekenhuis, ongeacht de afstand die de ambulance moet afleggen.


Heeft u of uw naaste een soort gelijke ervaring gehad of wenst u daarover te worden geadviseerd? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page