top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Een extra ooggetuige in de auto: de dashcam


Dashcam-beelden komen steeds vaker voor in de Nederlandse rechtbanken. Deze beelden kunnen heel nuttig zijn om de nasleep van een ongeluk af handelen. Immers, de beelden maken het verzamelen van bewijs een stuk eenvoudiger.


Twee op de drie overweegt een dashcam

Volgens het AD blijkt uit onderzoek van Mitac, producent van cameramerk Mio, dat circa twee op de drie automobilisten overwegen om een dashcam aan te schaffen. Dit omdat het vertrouwen in andere weggebruikers laag is. 64% is bang voor een aanrijding, claimt een vertegenwoordiger van Mitac. Deze vrees leidt ertoe dat steeds meer mensen een dashcam in hun auto plaatsen. Op dit moment zijn er in Nederland naar schatting een half miljoen van dit soort wegcamera’s in gebruik.


Hoe zit het in andere landen?

In andere landen zoals in Taiwan worden deze hulpmiddelen al veel meer gebruikt. In het Verenigd Koninkrijk leidt het hebben van een dashcam, zelfs tot een premieverlaging van je autoverzekering. Nederland is nog niet zo ver.


Rechtszaken

Dashcambeelden kunnen zeer nuttig zijn bij de beoordeling van de aansprakelijkheid en schade van een slachtoffer van een ongeval. Deze beelden worden dan ook steeds vaker gebruikt als bewijs. Wel moet de rechter er zeker van zijn dat de beelden authentiek zijn en dus niet zijn gemanipuleerd. “Het liefst hebben we beelden van onafhankelijke derden, mensen die geen partij in het ongeval zijn” zegt Marloes van Kessel van het Openbaar Ministerie.


Verzekeraars

De Nederlandse verzekeraars zijn veelal ook blij met dashcambeelden. Deze zijn erg handig om de bewijslast eenvoudiger te maken. Immers, in dit soort gevallen heb je het ongeval op beeld staan en hoeft de “schulddiscussie” niet (te) lang te duren. Sommige verzekeraars maken het indienen van de beelden zelfs makkelijker door de mogelijkheid te bieden om het materiaal direct te uploaden op de website.


Is jou een ongeval overkomen? Of lijdt je anderszins schade? Neem dan contact met ons op, zodat wij in jouw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kun je een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten

ความคิดเห็น


bottom of page