top of page
Foto van schrijverBuro Letselschade

De nieuwe aanpak bij de nazorg van medische missers


Medische misser steun

Het Fonds Slachtofferhulp heeft na een pilot besloten de nazorg op zich te nemen voor slachtoffers of nabestaanden na medische missers. Deze nazorg bestaat al voor ernstige verkeersongevallen en misdrijven, maar na deze pilot is het ook de bedoeling dat de nazorg bij een medisch misser wordt opgepakt en deze slachtoffers of nabestaanden steun krijgen door een neutrale partner.


Onafhankelijke casemanagers

Veel ziekenhuizen doen dit vanuit zichzelf, maar uit de praktijk blijkt wel dat dit vaak maar tot de deur is. Ook komt een stukje aansprakelijkheid om de hoek kijken waardoor er niet meer neutraal gekeken wordt naar de situatie. Hier komen de Case Managers van Het Fonds Slachtofferhulp bij kijken. Zij kunnen de vertaalslag maken voor de slachtoffers of nabestaanden op het gebied van medische-, juridische informatie, helpen bij praktische zaken en een Case Manager biedt emotionele steun.


Waarom is dit nodig?

Elk jaar zijn er enkele 10.000 medische missers. De gevolgen hiervan variëren van een beetje meer pijn tot overlijden. Er is onderzoek gedaan tussen 2003 en 2018 naar slachtoffers van medische missers. Twee derde houdt medische problemen over aan een medische misser, ongeveer 28% ervaart PTSS (Posttraumatisch Stress Syndroom) symptomen en één derde heeft geldproblemen.


De Pilot

De pilot heeft plaatsgevonden in het UMC Utrecht, het Diakonessenhuis, het Dijklander Ziekenhuis, het St. Jansdal, het Reinier de Graaf, het Spaarne Gasthuis en in Tergooi. Tijdens de pilot van twee jaar hebben twee casemanagers 47 incidenten begeleid.


Heeft u vragen over medische missers, of heeft u steun nodig? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Wij helpen u graag verder.


Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page