top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Meer verkeersongevallen vaak door menselijke falen


Bewustwording van eigen rijgedrag van automobilisten is nu belangrijker dan ooit! We spreken dan voornamelijk over alcohol-drugsgebruik en het gebruik van de smartphone tijdens het rijden. De cijfers liegen niet, uit het onderzoek van Smart Traffic Accident Reporting (STAR) blijkt dat het aantal ernstige gevallen in de eerste negen maanden van 2022 toenam met bijna 25 procent van 3914 tot 16.224. Ongelukken met enkel blikschade steeg met 6104 gevallen naar 55.534.

Stijging en oorzaken

De stijging van de cijfers ligt voornamelijk aan een grotere verkeersdrukte op de wegen ten opzichte van vorig jaar. Meerdere mensen gaan weer naar kantoor, dat is helaas ook nadelig voor de ongevalscijfers, ook houdt niet iedereen zich aan de maximale snelheid en rijdt men door rood. Volgens VNN heeft het al impact als mensen maar één kilometer langzamer gaan rijden. Als automobilisten niet 80km/h, maar 79km/h gaan rijden zou dit leiden tot 5,9 procent minder verkeersdoden en 4 procent minder ernstige verwondingen. Het kabinet streeft zelfs naar 0 verkeersdoden in 2023, of dat dan ook werkelijkheid gaat worden? Het zal niet gemakkelijk worden zegt verkeersdeskundige Moerdijk. “We zullen als sector moeten blijven samenwerken, maar ook weggebruikers hebben ook een verantwoordelijkheid. Zowel naar zichzelf als naar andere.”

Wegenstructuur

Kan er ook iets verbeterd worden aan de weg zelf? Dat kan! Bijvoorbeeld de openstaande randen op een fietspad die verwijderd kunnen worden, zo ontstaat er ook geen risico om er per ongeluk in terecht te komen. Of dat er op de 50-kilometerwegen fietspaden gescheiden worden van de weg. In de 30 kilometerzones wordt er geadviseerd zo min mogelijk gebruik te maken van asfalt. Automobilisten worden door drempels en klinkers gedwongen rustiger te rijden.

Vragen

Heeft u vragen naar aanleiding van het voorgemelde of bent u zelf betrokken geraakt bij een ongeval? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.

Bronnen

Comentarios


bottom of page