top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Elk jaar gemiddeld meer dan 50 doden door een te water geraakt voertuig

Bijgewerkt op: 25 jun. 2021Auto te water doden


Volgens de SWOV: Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid vallen er gemiddeld meer dan 50 doden per jaar door een ongeluk waarbij het voertuig te water raakt. Dit is een aanzienlijk hoog getal. Is er iets aan te doen?


De slachtoffers

De meeste slachtoffers overlijden door verdrinking. In de leeftijdscategorie tussen de 18 - 24 jaar komen de meeste doden voor. Het gaat hier vooral over inzittenden van personenauto’s, maar ook onder de fietsers en scooter-rijders vallen slachtoffers. Helaas is er niet veel bekend over mogelijke oorzaken van dit type ongevallen binnen Nederland. In het buitenland laten studies zien dat er vaak alcohol, drugs en/of snelheid in het spel was.


Hoe te voorkomen?

Ervoor zorgen dat voertuigen fysiek niet meer te water kunnen raken, bijvoorbeeld door wegen niet meer direct langs de waterkant aan te leggen, is de beste oplossing aldus SWOV. Als het toch niet anders kan dan zou een grotere afstand tussen water en weg een mogelijkheid kunnen zijn of het gebruikmaken van vangrails.


Nog een andere oplossing zou zijn dat ervoor wordt gezorgd dat de inzittenden zo snel mogelijk uit het voertuig kunnen ontsnappen. Voorlichting zou de kennis over ontsnappen uit een te water geraakt voertuig vergroten. Het blijft alleen wel onzeker of personen in dergelijke stresssituaties deze kennis kunnen toepassen en niet zullen terugvallen op instinct.


Wat kan de auto-industrie doen?

Het automatisch openen van elektrisch ramen bij het te water raken zou de kans op overleven vergroten. De minimale eis zou zijn dat het portierslot- en raambediening altijd blijft werken zodat deze open kunnen, ook onder water.


Hebt u vragen naar aanleiding hiervan? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page