top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Het aantal verkeersongelukken met e-bikes neemt fors toe

Bijgewerkt op: 25 jun. 2021


Ebikes verkeersongelukken

In onze blog van vorige week las u over het aantal verkeersongevallen in 2020. Daaruit blijkt dat het aantal verkeersdoden in 2020 is gedaald. In totaal kwamen in 2020 610 mensen bij een verkeersongeval om het leven. Dat is het laagste aantal sinds 2015.

Toename gebruik (elektrische) fiets

De op 14 april 2021 gepubliceerde cijfers van het CBS ontwaarden een vergelijkbare trend. Opvallend te noemen is dat de fiets een gevaarlijk vervoersmiddel blijkt te zijn. Zo zijn in 2020 de meeste doden gevallen onder fietsers. Dit geeft een verklaring voor het feit dat het aantal verongelukte fietsers in 2020 is toegenomen naar 229. Verder valt op dat 1/3 deel van de slachtoffers op een e-bike reed.


Vanwege de aanhoudende Coronacrisis en de in dat kader ingevoerde beperkende maatregelen is de vraag naar fietsen toegenomen. Dit verklaart dan ook de bestseller van 2020: de fiets. In het bijzonder is de e-bike massaal in de arm gesloten. Zo zijn er in 2020 zijn ruim een half miljoen e-bikes verkocht. Dat zijn er 125.000 meer dan in 2019.

Het is niet onwaarschijnlijk dat er een verband bestaat tussen enerzijds de toename in dodelijke verkeersongelukken met e-bikes en anderzijds de toenemende populariteit in de aanschaf en het gebruik van elektrische fietsen.


Aansprakelijkheid zakelijke e-bikes

Gezien wordt dat e-bikes niet alleen gewild zijn voor privégebruik, maar ook ondernemers maken daar zakelijk graag gebruik van. Denk aan een pizzabezorger die uw maaltijd op een elektrische bezorgfiets komt bezorgen. Ook in dit verband komen verkeersongelukken helaas voor. Geconstateerd moet worden dat de schade die daaruit voortvloeit niet altijd wordt vergoed vanuit de (standaard) bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en/of de WAM-verzekering. Dit betekent dat ondernemers bij gebruik van e-bikes goed moeten nagaan of zij zijn verzekerd, en zo ja in welke mate, tegen eventuele ongevallen met e-bikes.


Meer informatie nodig of hulp nodig bij letselschade door een ongeval met een e-bike? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.


Bronnen:
Comments


bottom of page