top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Schadevergoeding voor slachtoffers van geweld in Jeugdzorg

Bijgewerkt op: 25 jun. 2021


Schadevergoeding voor slachtoffers van geweld in Jeugdzorg

Vanaf 1 januari 2021 kunnen slachtoffers van geweld in de jeugdzorg een schadevergoeding tot wel € 5.000,- ontvangen.


Het onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat driekwart van de kinderen in de jeugdzorg tussen 1945 en 2019 te kampen heeft gehad met geweld. Dit zijn naar schatting tienduizenden kinderen. Hierbij kunt u denken aan fysiek geweld, maar ook verbaal- of seksueel geweld.


Hoogleraar Micha de Winter heeft het onderzoek in opdracht van het kabinet gedaan en is teruggekomen met een rapport van ongeveer 5000 pagina’s. Dit ging dan over slachtoffers die systematisch te maken hebben gehad met geweld. Dit onderzoek heeft vier jaar gelopen.


Erkenning

Het kabinet heeft het probleem erkend. Eerder zijn excuses aangeboden vanuit het kabinet, maar nu is dus ook een compensatieregeling beschikbaar voor de slachtoffers.


Voor wie?

De regeling is bedoeld voor (destijds)minderjarigen die in de jeugdzorg zijn opgevangen en hier tussen 5 mei 1945 en 12 juni 2019 slachtoffer zijn geworden van geweld.


Hulp nodig?

Bent u slachtoffer van een dergelijke geweldsmisdrijf? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze specialisten van Buro Letselschade. Wij helpen u graag verder.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page