top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Letselschade in de topsport: vaststellen van de arbeidsvermogensschade


Na vier jaar heeft Ajax overeenstemming bereikt met de familie van voetballer Abdelhak Nouri over de te betalen schadevergoeding. Nouri zakte tijdens een oefenduel tegen Werder Bremen in het Oostenrijkse Mayrhofen in elkaar en liep ernstige en blijvende hersenschade op. Een jaar na het incident erkende Edwin van de Sar, de algemeen directeur bij Ajax dat de club inadequaat heeft gehandeld. Hierdoor is de aansprakelijkheid van Ajax ten aanzien van de schade van Nouri vast komen te staan en heeft Nouri recht op schadevergoeding. Waarom duurden de onderhandelingen over de schadevergoeding dan toch zo lang?


Toekomstige verdiensten

In de onderhandelingen leek het knelpunt te zijn het op waarde schatten van het verdienmodel wat Nouri had kunnen hebben. Dit is de zogeheten arbeidsvermogensschade uit artikel 6:96 lid 1 BW. In principe behelst dit het inkomen wat het slachtoffer had kunnen hebben - indien de schadeveroorzakende gebeurtenis niet zou hebben plaatsgevonden - verminderd met het inkomen wat diezelfde partij nog steeds kan verdienen. Ingeval van Nouri is dit echter niet simpel vast te stellen. De voetballerij is immers een complexe bedrijfstak met betrekking tot het vaststellen van toekomstige verdiensten. Immers ontbreekt veelal de voorspelbaarheid van een speler zijn carrière. Belangrijke vragen om hierbij te stellen zijn of Nouri internationaal had kunnen doorbreken en of zijn reeds bekende hartconditie een grote rol zou gaan spelen bij het realiseren van zijn carrière. Daarnaast zijn de zogenaamde Hoekman-criteria van belang.


Hoekman-arrest

In eerdere rechtspraak van het Hof waarin de schadevergoeding van linksback Danny Hoekman op maar liefst 12 miljoen euro werd vastgesteld, werden een aantal factoren in overweging genomen. Deze hebben betrekking op: de ontwikkeling van de voetballer, de blessuregevoeligheid, hoe de kwaliteiten van de speler zich verhouden tot andere spelers, de ambitie, het doorzettingsvermogen en de inzet van de desbetreffende speler, het leervermogen van de speler en de samenwerking met onder andere de trainer en coaches.


Gevolgen voor Ajax en Nouri

Kortom, het door Nouri verloren verdienvermogen was niet eenvoudig vast te stellen. Wat het bedrag precies is, daar zullen we helaas niet achter komen nu dit niet openbaar wordt gemaakt. Echter, wij kunnen er wel vanuit gaan dat dit bedrag net als in de Hoekman zaak is opgelopen in de miljoenen.


Vragen?

Hebt u vragen naar aanleiding van het voormelde? Of lijdt u anderszins schade? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.


Bronnen:


Boek: J. Brouwer de Koning, Buitenspel: Danny Hoekman, de prijs van de doodschop, Amstelveen: Totemboek 2009.Comments


bottom of page