top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Letselschade als gevolg van een vriendendienst, hoe nu verder?


Onrechtmatig gedrag of een ongeluk?

In sommige gevallen is het vrij duidelijk of iemand handelt conform de wet, of niet. Denk bijvoorbeeld aan iemand die door rood licht rijdt of een eigendom van een ander vernielt. Dergelijke gedragingen kunnen (in beginsel) juridisch worden aangemerkt als “onrechtmatig gedrag”. Echter, in de praktijk zijn lang niet alle gedragingen zo duidelijk en daarom wordt er geregeld gediscussieerd over de vraag of een bepaalde gedraging onrechtmatig is of niet.


Maar wat als het echt een ongeluk was?

Een vriendendienst is over het algemeen een fijn fenomeen, maar soms loopt dit echter niet goed af. Denk aan de situatie dat er schade ontstaat. Wie is er dan aansprakelijk voor de gemaakte schade?


Ter illustratie. Monique verhuist uit haar appartement op de derde etage naar een nieuwbouw woning. Haar zus Wendy biedt zich aan om haar te helpen met het verhuizen. De zussen voelen elkaar goed aan en al gauw staan de eerste spullen in de verhuiswagen. Vervolgens moeten zij een grote en zware kast verhuizen. Zij bemerken dat het lastig wordt om de kast door het trappengat te krijgen. Op dat moment staat Monique boven aan het trappengat en houdt zij de kast aan de bovenkant vast. Wendy staat op een lager gedeelte en houdt de kast aan de onderkant vast. Om de kast door het trappengat te krijgen probeert Monique de kast te kantelen. Echter, zij verliest haar balans en uit een schrikreactie geeft zij de kast een duw om zelf niet naar beneden te vallen. Doordat Wendt lager op de trap staat en de kast een duw krijgt, raakt haar arm bekneld waardoor zij ernstig letsel oploopt. Het letsel is dusdanig erg dat haar rechteronderarm moet worden geamputeerd.


Wendy verwijt het haar zus Monique dat het letsel door een fout van haar is ontstaan. Zij stelt haar zus Monique aansprakelijkheid op grond van een onrechtmatige daad. De rechter is het daar echter niet mee eens en oordeelt dat er sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden.


Wie vergoed dan de schade?

Al met al kan Monique in het hierboven genoemde voorbeeld niet aansprakelijk worden gesteld worden de schade van haar zus Wendy. Dit betekent dat de aansprakelijkheidsverzekeraar van Monique niet verplicht is om haar schade te vergoeden.


Hebt u schade opgelopen en wilt u weten of de schade een gevolg is van een onrechtmatige gedraging? Of wilt u iemand aansprakelijk stellen? Onze advocaten staan u graag te woord. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend eerste gesprek.


Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page