top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Elke hond kan bijten! Kinderen vaker slachtoffer van hondenbeten


Kinderen worden steeds vaker slachtoffer van ernstige hondenbeten. Plastisch chirurgen trekken nu aan de bel en eisen dringende maatregelen. Afgelopen anderhalf jaar hebben ze ongeveer honderd ernstige bijtincidenten geregistreerd. Meesten slachtoffers moesten hierdoor plastisch chirurgische ingrepen ondergaan, volgens het rapport van EenVandaag. Wat men het meest verontrust is dat bijna de helft van deze kinderen jonger dan 8 jaar waren en zelfs 11 procent waren baby’s.


Hoogrisico-hondenrassen

Vanaf oktober 2021 heeft De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) voor het eerst deze bijtincidenten gedocumenteerd. Uit hun gegevens blijkt dat bepaalde hondensoorten, zoals pitbull-achtigen, rottweilers, staffordshires en herders, de meeste ernstige verwondingen veroorzaken. Deze rassen worden beschouwd als "hoogrisico-honden".


Prooi- schudden en bijtkracht

“Elke hond kan bijten” aldus Plastisch chirurg Nick, maar hoogrisico-honden veroorzaken vanwege hun bijtkracht en het "prooi-schudden" het meeste letsel. Dit resulteert in ernstige weefselscheuring.


Vertekend beeld, soms al te laat voor chirurgie.

Het beeld van ongeveer honderd ernstige bijtincidenten geeft geen volledig beeld weer. Sommige slachtoffers worden mogelijk niet geopereerd, omdat het niet hoeft en andere kunnen zelfs overlijden voordat de operatie kan plaatsvinden, zoals recentelijk gebeurde in Emmeloord waar een jong kind mogelijk door een hond werd doodgebeten.


Naar schatting jaarlijks 150.000 bijtincidenten in Nederland.

Momenteel wordt bij ernstige incidenten vaak een strafrechtelijke procedure gestart, en in andere gevallen kan de burgemeester een muilkorf- of aanlijnplicht opleggen. Echter, slechts 50 van de 342 gemeenten in Nederland houden bijtincidenten bij in het Landelijk Honden Dossier.


Verplichte opvoedcursus voor hondenbezitters

Tweede kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren (PvdD), pleit voor een verplichte opvoedcursus voor hondenbezitters, ongeacht het ras, dit om het dierenwelzijn te vergroten en bijtincidenten te voorkomen. Plastisch chirurg Brinkman pleit voor een krachtigere landelijke maatregel om hoogrisico-honden aan te pakken. Gedragscursussen en reactieve maatregelen lijken niet voldoende om het aantal slachtoffers te verminderen. Hij hoop snelle actie vanuit de politiek om de veiligheid van kinderen te waarborgen met een verantwoord hondenbeleid.


Buro Letselschade en slachtoffers van letsel door honden

Ook wij krijgen helaas te maken met slachtoffers van letsel door honden. “Hondenbeten zijn echt verschrikkelijke zaken” aldus collega Mark van Raak, letselschadeadvocaat. Wanneer heeft u een letselschadeadvocaat nodig? Een letselschadeadvocaat weet precies wat uw rechten zijn, kan u helpen om de aansprakelijkheid vast te stellen en indien mogelijk de schade verhalen.


Vragen?

Heeft u letselschade opgelopen door het toedoen van een hond? Of heeft u vragen naar aanleiding van het voorgemelde? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.


Bron: https://nos.nl/artikel/2488695-kinderen-vaak-slachtoffer-hondenbeet-plastisch-chirurgen-willen-maatregelen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page