top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Fok- en houdverbod voor bijtgevaarlijke honden


In een eerdere blog hadden we het over een plan voor hoogrisico hondenrassen bij bijtincidenten. Hierop is inmiddels een vervolg. De Tweede Kamer wil dat er een fok- en houdverbod komt op bijtgevaarlijke honden.


VVD-Plan gelanceerd op Dierendag

De VVD lanceerde op 4 oktober 2023 een plan om het aantal bijtincidenten terug te dringen. De kern van het plan is dat er een verbod op honden komt die met veel kracht kunnen bijten, niet meer los willen laten en gaan schudden en trekken. Dit soort gedrag zorgt voor zware verwondingen. In augustus 2023 werd door plastische chirurgen hierdoor al aan de bel getrokken.


Jaarlijks veel bijtincidenten

Niet alle slachtoffers komen bij de chirurg. Hierdoor is er is nog niet voldoende betrouwbare data, maar naar schattingen zou het gaan om 150.000 mensen die worden gebeten. En dan wordt er nog niet eens gesproken over andere dieren.


Registratie verbeteren

Onderdeel van het plan van de VVD is een verbetering van registratie bij bijtincidenten. Nu is er sprake van een landelijk hondendossier, maar enkel een beperkt aantal gemeenten werken hieraan mee. Dit moet veranderen, desnoods moeten we de registratie verplichten aldus VVD-Kamerlid Erik Haverkort.


Minister Adema van landbouw

VVD vraagt de minister van landbouw om dit plan verder uit te werken. De minister werkt al aan een plan voor honden met kenmerken die permanent lijden door (door)fokken. Hierdoor lijkt de stap logisch dat de bijtgrage honden hierbij aangesloten worden, volgens de VVD. Het krijgt dus nog een staartje.


Vragen?

Heeft u letselschade opgelopen door het toedoen van een hond? Of heeft u vragen naar aanleiding van het voorgemelde? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.

Comments


bottom of page