top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Doden bij verkeersongelukken door drank en drugs zijn flink toegenomen


De laatste jaren hebben verkeersongelukken met drank en drugs in het spel vaker een dodelijke afloop. In 2016 waren dit er nog 13, vorig jaar stond de teller op 61. Een fixe stijging. De verwachting is dat dit getal eigenlijk hoger ligt, omdat het onderzoek naar drank en drugs alleen wordt gedaan bij het overleven van de veroorzaker. Als deze het ongeval niet overleefd, gebeurt dat meestal niet omdat vervolging niet mogelijk is.


Boetes en rijontzeggingen

In de corona jaren (2020 en 2021) is een kleine afname te zien, maar als we 2019 met 42 doden en 2022 met 61 doden vergelijken is de stijging goed te zien.

Eind vorig jaar is er bekend gemaakt dat het aantal boetes en rijontzeggingen voor rijden onder invloed is toegenomen. Volgens de politie zijn er in 2022 zo’n 43.000 mensen beboet voor het achter het stuur kruipen onder invloed van drank en/of drugs.


Controle

Uit onderzoek blijkt dat politiecontroles en een alcoholslot effectieve manieren zijn om men onder invloed te stoppen voordat ze gaan rijden. Echter in geval van drugsgebruik is een alcoholslot niet van toepassing. 5 jaar geleden stopte de politie met grootschalige alcoholcontroles, omdat er binnen een aantal minuten via social media gedeeld werd waar ze stonden. Nu zijn de controles vaak kleiner, flexibeler en kortstondig. Toch lijkt men zich nog steeds gewaarschuwd voelen.

Sinds 2017 maakt de politie ook gebruik van speekseltesten, daardoor kunnen ze drugsgebruik steeds vaker opsporen. Deze wordt wel minder snel gedaan dan de standaard blaastest. Hier moet aanleiding voor zijn waarbij de bestuurder negatief test op alcohol, maar nog wel onder invloed lijkt.


Een alcoholslot heeft in het verleden laten zien dat het aantal recidive met 50 procent was afgenomen. Deze maatregel werd alleen in 2015 afgeschaft omdat het te ingrijpend was en bovendien waren de kosten (à 5000 euro) voor de automobilist zelf.


Vragen?

Bent u ook slachtoffer van een verkeersongeval? Of heeft u vragen naar aanleiding van het voorgemelde? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.


コメント


bottom of page