top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Hoe een avondwandeling in één klap alles heeft veranderd


Twee vriendinnen gaan op 11 november 2020 samen een avondwandeling maken, niet wetende dat deze wandeling uiteindelijk hun leven op z’n kop zal zetten. Op een onverlichte, smalle en donkere dijkweg wandelen de wandelaars met hesjes en rode ledverlichting achter elkaar, naar aanleiding van de te horen naderende auto. Ondanks dat zij achter elkaar gaan wandelen, worden zij alsnog beiden aangereden door een bestelbus. Een grote klap volgt, welke een grote schade achterlaat.


Eén van de slachtoffers, een 51-jarige vrouw, heeft door het verkeersongeval hersenletsel en een hoge dwarslaesie opgelopen. De verwachting is dat zij zal overlijden of zal leven met zeer ernstige beperkingen. Het tweede slachtoffer heeft minder fysiek letsel opgelopen. Desalniettemin heeft ook zij nog altijd lichamelijke klachten en een schuldgevoel dat zij nog wel kan lopen en haar vriendin, met wie zij de avondwandeling maakte, niet.


Uit politieonderzoek is gebleken dat de veroorzaker ongeveer 15 kilometer per uur te hard heeft gereden op de dijkweg. Daarnaast zat hij op zijn telefoon, waaronder op sociale media, ten tijde van het veroorzaken van het ongeval. Tevens heeft hij niet voldoende rechts gereden.


De rechtbank gaat mee in het onderzoek van de politie en acht de veroorzaker schuldig aan het strafbare roekeloze rijgedrag wat het verkeersongeval heeft veroorzaakt. De rechtbank tilt zwaar aan het feit dat de veroorzaker wist dat hij juist op zo’n onverlichte dijkweg extra voorzichtig en oplettend had moeten rijden. Ook ontkende hij in eerste instantie op zijn telefoon te hebben gezeten en deze is zelfs na het ongeval nog opgehaald door de vriendin van de veroorzaker. Hieruit blijkt volgens de rechtbank dat de veroorzaker niet welwillend was om aan het onderzoek mee te werken, wat zij mee weegt in haar oordeel.


De rechtbank legt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en rijontzegging op. Ook wijst de rechtbank de gevorderde immateriële schadevergoeding van € 275.000,00 geheel toe aan het eerste slachtoffer. Ondanks dat dit een omvangrijke vordering is, is de rechtbank van mening dat het bedrag naar de omstandigheden redelijk is. Hierbij kijkt de rechtbank onder meer naar de situatie van het slachtoffer voor het ongeval – het slachtoffer was hiervoor vitaal – afgezet tegen de huidige situatie waarin zij zal moeten leven met forse beperkingen.


Vragen?


Bent u ook slachtoffer van een verkeersongeval? Of heeft u vragen naar aanleiding van het voorgemelde? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.
Comentarios


bottom of page