top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Doorrijder krijgt nu maximaal 12 uur om zich te melden. Dit is te lang!

Voortaan moet een doorrijdende bestuurder zich sneller melden om strafvervolging te vermijden, aldus De Tweede Kamer. Nu krijgt de bestuurder nog 12 uur om zich vrijwillig te melden bij de politie. Dit is de zogeheten “hersteltijd” om te bekomen van de schrik. De Tweede Kamer eist dat deze tijd verminderd moet worden naar 3 uur met een toevoeging van een verplichte bloedproef.


De indienende partijen beweren dat het steeds vaker voorkomt dat een automobilist doorrijdt na een aanrijding. Voor een beschonken bestuurder kan de hersteltijd een voordeel opleveren. Hij moet zich namelijk binnen 12 uur melden. De dader kan dan wachten tot het alcoholpromillage flink gedaald is. Mogelijk alcoholgebruik kan dan niet meer meewegen in de strafmaat als het tot vervolging leidt.


"De minister zegt dat die twaalf uur nodig zijn omdat mensen soms zo schrikken na een ongeluk dat ze doorrijden. Ik denk dan: is het de schrik of is het de slok? Die uitzondering moet geschrapt worden. Zodat mensen niet denken: ik ga toch maar wat drinken en ik kom ermee weg." Kamerlid Slootweg (RTLnieuws)

Het is altijd verboden om de plaats van het verkeersongeval te verlaten, maar er zijn een aantal uitzonderingen als het gaat om strafbaarheid. De uitzonderingen gelden overigens niet als iemand wordt achtergelaten die in een hulpeloze toestand verkeert.


De uitzonderingsgrond in de Wegenverkeerswet (artikel 184) luidt dat er geen strafvervolging volgt indien de overtreder binnen 12 uur na het verkeersongeval en voordat diegene als verdachte is aangehouden of verhoord, zich vrijwillig meldt bij de politie of andere opsporingsambtenaren. De Kamer wil dat het kabinet de uitzonderingsgrond afschaft of flink verkort.


Vragen?

Hebt u vragen naar aanleiding van het voormelde? Of lijdt u anderszins schade? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken. Indien gewenst, kunt u een kosteloos oriënterend gesprek inplannen met één van onze gespecialiseerde advocaten.


Bronnen:


bottom of page