top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Het advies: 15 kilometer per uur rijden in straten zonder stoep


Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zou het zo moeten zijn dat de auto’s en scooters niet harder mogen rijden dan 15 kilometer per uur in straten zonder stoep. Dit is momenteel 30 kilometer per uur.Waarom is het nodig?

Elk jaar vallen er tientallen verkeersdoden op straten waar 30 kilometer per uur gereden mag worden, dit is niet zo in straten met 15 kilometer per uur. 15 kilometer per uur (ook wel stapvoets genoemd) wordt aangehouden in bijvoorbeeld woonerven. Hier zijn over het algemeen ook geen stoepen te vinden, maar voetgangers en kinderen mogen daar de weg vrij gebruiken. Normaliter is de regel voor straten binnen de wijken zonder stoep, dat daar 30 kilometer per uur gereden mag worden, echter is de stoep nou net een van de punten waarop bezuinigd wordt bij het aanleggen van nieuwe wijken. Hierbij wordt dus gekozen voor goedkoper in plaats van veiliger. Volgens de SWOV moet dat niet kunnen.


Heeft u vragen na aanleiding van het bovenstaande? Of heeft u hulp nodig bij het claimen van uw letselschade? Neemt u dan contact met ons op.


Bron: https://nos.nl/artikel/2389108-maximaal-15-km-u-in-straten-zonder-stoep


Comments


bottom of page