top of page
  • Foto van schrijverBuro Letselschade

Zaak Laura Korsman: gepleit wordt voor koerswijziging Hoge Raad


Namens de nabestaanden heeft Mark van Raak bij de Hoge Raad een cassatieschriftuur ingediend. Bij uitgebreide conclusie pleiten de Advocaten-Generaal voor een koerswijziging ten aanzien van het vergoeden van shockschade. Het namens de ouders opgeworpen cassatiemiddel wordt door de AG’s gevolgd; ook zij vinden dat de motivering door het hof, van de beslissing tot niet-ontvankelijkverklaring, niet begrijpelijk is.


De zaak in het kort

Laura Korsman heeft jegens haar ex aangifte gedaan van stalking. Laura had contact met de politie. Zij kreeg een speciale alarmknop. Op 11 juli 2018 stond haar ex (opnieuw) zonder toestemming in haar woning. Die ochtend is Laura overleden, waarbij zeer veel messteken zijn geconstateerd.


In cassatie voor shockschade

Advocaat Mark van Raak staat de nabestaanden van Laura bij. Bij de Hoge Raad heeft hij argumenten (zogenaamde cassatiemiddelen) opgeworpen op basis waarvan de gevorderde vergoedingen in het kader van shockschade dienen te worden toegewezen. Een lans wordt gebroken voor meer inhoudelijke beoordelingen door strafrechters, slachtoffers hebben daar namelijk een groot belang bij.


Het advies van de Advocaten-Generaal

De AG’s vinden de motivering van het gerechtshof, van de beslissing tot niet-ontvankelijkverklaring, niet begrijpelijk. De AG’s vinden dan ook dat de vorderingen opnieuw moeten worden beoordeeld. Daarnaast pleiten de AG’s voor hervorming van het recht op het punt van shockschade.


Hoge Raad

De Hoge Raad zal vermoedelijk op 12 april 2022 arrest wijzen.


Bronnen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page